onsdag 29 juli 2009

hjärngympaHär är geléklumpen som styr och förklarar alla våra beteenden. Är du dålig på att städa? Det kan vara för att du är man och din hjärna inte är inställd på att se dammtussar. Dras du till personer av samma "biologiska" kön som ditt? Forskare har letat och letat och nu hittat ett litet ställe i hjärnan där problemet kan hittas och dessutom en ärftlig genmodifiering som för vidare sexuell läggning över generationer.

Den nya tidens rasbiologi håller till uppe på neuro-avdelningarna på universiteten. Där kan folk och fä generaliseras och klassificeras in i grupper som ställs mot varandra med hopp om att hitta förklaringar till alla möjliga sorters avvikelser i hjärnan, den sörja som styr vår kropp. Genetiken skapar en ny sorts förutbestämdheter - mer än någonsin tidigare är det redan vid födseln bestämt vem du är och vad du ska göra. De sociala strukturerna med rasism, sexism och klassförtryck har fått en stark samarbetspartner som lägger fram vad som sägs vara bevis. Framkrystade hypoteser sätts under lupp och ger svar - inte sällan med slutsatser som "det finns en neurologisk skillnad, men exakt var i hjärnan problemet sitter är ännu inte bekräftat".

Men jag vill inte bli bevisad! Jag vill inte bli kvantifierad och kategoriserad och satt i stapel- och cirkeldiagram. Att förklara samhället genom att titta på hjärnan är inte bara långsökt utan även kränkande. Människors röster och erfarenheter blir fullkomligt oväsentliga när hen reduceras till en siffra. Den lilla strimma hopp om förändring smalnar och en stelt system blir stelare.Slöjd Manifesto skulle kunna ta över hjärnforskningen. Då kan vi till exempel virka små söta hjärnanatomifigurer av loppisgarn och göra örhängen. Så kan forskningspengarna gå till något vettigare istället. (Till exempel humaniora och genus, eller varför inte starta en craftivisminstitution?)

3 kommentarer:

  1. gu va söt!!! en sån vill jag ha!

    SvaraRadera
  2. Älskar Spotify-listan. TACK

    SvaraRadera
  3. tack anonym!! idag har den dessutom blivit uppdaterad med några nya låtar...

    SvaraRadera