tisdag 4 augusti 2009

naturromantik

Prolog: Slöjd Manifesto är till cykel. Längs vägarna på sommarkvällarna lyser en viss dikesväxt så bitande rostrött.

Nu till textiltryckverkstad!

Att trycka med svamp istället för screenram är många gånger enklare och snabbare. Alltså att ha en stencil som du lägger mot tyget och svampa på färgen med en vanlig hushållssvamp. Fördelar till exempel:
Du kan mycket lättare ha flera stenciler till samma tryck, du behöver inte tvätta och torka (obs viktigt att torka noga med fön!! -> omständigt) en stor ram emellan
Det går mindre färg, en screenram är färgkrävande
Du ser lättare att passa ihop de olika stencilerna så att flerfärgstrycket passar ihop
Du behöver inte lika mycket plats
Du behöver ingen dyr ram!

Heta tipset vid svamp-tryck är dubbelhäftande tejp. Kolla här hur jag satt små tejpbitar på stencilen som gör att den håller sej tajt på tyget!


Här är en bild av första delen av trycket

Och här har jag svampat på nästa stencil

Nu till färgblandning. Eftersom man ofta använder textilfärg på färgad textil, och den mesta textilfärg som man köper inte är täckande, dvs den är delvis transparant, så kommer färgen att påverkas av tygets färg. Undantag är svart, som alltid är svart, och vitt som ofta är täckande (läs på burken), eller om du trycker på vitt tyg.

Blanda färg! Det är det roligaste. Och testa färgen på tyget, tex på insidan av ett plagg, som här:
Jag var ute efter en rostigt röd, men bara rött sjönk in och blev nästan svart i det blå tyget. Därför la jag till lite väggfärg, humhum, alltså vit täckande färg, för att färgen skulle hålla sig mer ovanpå tyget och täcka det blåa. Men inte så mycket så att det blev beigt.

Och såhära blev det!

Vet du vad växten heter? Den är så fantastiskt fin. Nästan helig. Slöjd Manifesto blandade färgen två gånger innan Slöjd Manifesto var nöjd. Ha ha.


Ajö!

1 kommentar:

  1. snyggt! flerfärgstryck är grymt och vilka fina steg-för-steg bilder!

    SvaraRadera