tisdag 6 oktober 2009

bubblor


Att virka utbuktande bubblor tar väldigt mycket garn, men det är riktigt roligt! Och enkelt, om man bara kan lite basic virkning. Principen är bara att dra igenom en massa öglor och binda ihop dem. Det är bra att ha en liten bas innan, kanske virkat något varv med stolpar eller liknande.

Så här gör du en puffig bubbla:

1. Gör ett omslag (=ta garn om virknålen) och stick ner nålen i nästa maska. Gör ett omslag och dra igenom maskan en ögla som är så hög som du vill att bubblan ska vara, typ som en dubbelstolpe. Nu har du tre öglor på din virknål. Gör ett omslag och sätt ner nålen i SAMMA maska en gång till, gör ett omslag och dra ut öglan. Nu har du 5 öglor på nålen. Repetera det sista steget 3 gånger till (tillsammans blir det 5 gånger) och du ska ha 11 öglor på virknålen.


2. Nu är det dags att puffa till bubblan. Gör ett omslag och dra nålen ut genom alla öglorna som finns på den. Stäng sedan igen bubblan genom att göra en kedjemaska (= ta ett omtag och dra igenom öglan på kroken).

Den här beskrivningen har jag försökt direktöversätta från Happy Hooker, varifrån illustrationen är lånad. Kan vara lite förvirrande, fast mycket lättare än det låter. Det är ju bara att göra en massa omslag +hämta upp garn genom maskan tills man får en rejäl klump.
Om man bara gör puffar hela sin stickning blir den väldigt luftig, men det är hur smidigt som helst att kombinera med andra typer av maskor för att få det lite tätare.

3 kommentarer:

  1. det ska bli en halsduk! jag gav upp min nybörjarstickade sådan, den såg ut att bli jätteful. för mig kommer nog virkning alltid att äga.

    SvaraRadera
  2. åh jag måste virka en sån! men var hittar man billigt tjockt å mjukt garn?

    SvaraRadera